Haku

Erilainen työmatka

Pohjanmeren öljynporauslauttojen miehistö hurauttaa töihin helikopterilla ja viettää 18 viikkoa vuodesta omassa pienoismaailmassaan. Tämä maailma on tuiki tuttu Bente Fonnesille, joka nousi kannelle vasta 18-vuotiaana.

Coorin työntekijä kulkee helikopterilla töihin

Kun hirmumyrsky riehuu ja aallonkorkeus nousee 20 metriin, öljynporauslautta tutisee ja ikkunat peittyvät vaahtoon. Keskellä Pohjanmerta sijaitseva Statfjord C on tuottanut öljyä vuodesta 1984 lähtien.

Lautan omistaa Equinor (entinen Statoil), ja miehitys vaihtelee noin sadasta jopa 532 henkeen. Yksi heistä on Coorin Bente Fonnes, jolla on 37 vuoden kokemus offshore-työskentelystä. Hän ylistää lautan miehistön hyvää yhteishenkeä ja kaveruutta, eikä aika tule kuulemma koskaan pitkäksi. ”Vapaa-ajalla on yllin kyllin tekemistä. Meillä on täällä hyvin varusteltu kuntosali ja mahdollisuus harrastaa esimerkiksi kalastusta, neulontaa, nahkatöitä ja puukontekoa.”

”Hälytys voi tulla keskellä yötä”

Turvallisuus on öljynporauslautalla iso asia. Miehistöllä on säännöllisiä työterveys ja -turvallisuuspalavereja, joissa muun muassa otetaan oppia omilla ja muilla lautoilla sattuneista vaaratilanteista. Kaksi kertaa kuussa pidetään suunniteltuja evakuointiharjoituksia, mutta myös yllätysharjoituksia järjestetään.
”Hälytys voi tulla keskellä yötä”, Bente sanoo. Silloin on vedettävä pelastautumispuku päälle ja siirryttävä pelastusveneisiin. Kaikissa tiloissa on myös pakonaamareita savunmuodostuksen tai tulipalon varalta.”

Neljän vuoden välein harjoittelemme pelastautumista veteen joutuneesta helikopterista. ”Se tapahtuu altaassa olevassa simulaattorissa”, Bente kertoo. Hän ei ole koskaan kokenut sen suurempaa draamaa yhdelläkään lautalla. Tosin muutama vuosi sitten hänellä oli ikävä helikopterikokemus. ”Helikopterin roottorissa ilmeni öljyvuoto kotimatkalla. Jouduimme laskeutumaan jalkapallokentälle odottamaan toista kopteria.”

Ei halua töihin mantereelle

Bente vastaa hyttien, toimistojen, ruokasalin ja yhteisten tilojen siivouksesta sekä Statfjord C:n pesulasta. Lautalla työskentelystä on tullut hänelle elämäntapa, ja hän aikoo tehdä tätä työtä eläkkeelle asti. Lauttaelämä on tarjonnut Bentelle muutakin kuin vain antoisan työn ja hyviä työkavereita. Hän löysi lautalta myös miehen. ”Se on tavallista; monet löytävät toisensa näistä ympyröistä”, hän sanoo.

Lautan henkilöstö työskentelee kaksi viikkoa putkeen ja on sen jälkeen neljä viikkoa vapaalla. Bentellä ja hänen miehellään on siten paljon yhteistä aikaa kotona Stavangerissa, kesämökillä saaressa ja Thaimaan-talossa.
”Öljynporauslautoilla on hyvät palkat”, Bente sanoo, ”mutta kyllähän sitä rahaa kuluukin, kun vapaata on niin paljon. Eli säästäväisyys kunniaan.”

Öljynporauslautta on kuin jalallinen hotelli

Coor vastaa palveluista Equinorin (ent. Statoil) Statfjord C:llä ja kahdella muulla Pohjanmeren Statfjord-öljykentän porauslautalla sekä vielä kahdella Snorre-kentän lautalla.

Työ on paljolti kuin hotellin pyörittämistä, mutta muonitus on viritettävä huippuunsa.
Stein Rune Kallekleiv työskentelee Stafjord C:llä Coorin Facility Service Leaderinä, ja osaamisen takaa lähes 40 vuoden merityökokemus:
”Meillä on aina oltava elintarvikkeita 14 päivän tarpeisiin”, hän sanoo. ”Maidon kaltaisia tuoretuotteita se ei koske, mutta niitä saadaan tarvittaessa alusten jäähdytyskonteissa kahdesti viikossa.”