Haku

Startupit ja suuryritykset

Yhä useammat yritykset tarvitsevat apua tekniikan kehittämisessä ja innovoinnissa, jotta ne pysyisivät digitalisaation tahdissa. Suuryritysten ja startup-yritysten tarpeita sovitetaan nyt yhteen ohjelmassa, joka hyödyttää yritysten lisäksi myös asiakkaita ja koko elinkeinoelämää.

Coor tekee yhteistyötä monien startupien kanssa

Maailma on täynnä uusia yrityksiä, jotka toivovat läpimurtoa innovaatioilleen. Oikean asiakkaan löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, vaikka monet suuryritykset tarvitsevat innovaatiovoimaa voidakseen vastata jatkuvasti etenevän digitalisaation haasteisiin.
– Monet vakiintuneet yritykset luulevat startup-yhteistyön vaativan suurinvestointeja, mutta se ei pidä paikkaansa. Suurin osa startup-yrityksistä toimii B2B-sektorilla ja tarvitsee strategisia yhteistyöhankkeita, joissa ne voivat hyödyntää asiakkaan osaamista ja kontakteja sekä kehittää ideaansa, toteaa Ignite Swedenin projektipäällikkö Stina Lantz.

Ignite Sweden on ohjelma, joka auttaa startupeja ja suuryrityksiä löytämään toisensa ja etsimään yhteistyömuotoja. Käytännössä Ignite järjestää tapahtumia, joissa suuryritykset kohtaavat tarpeisiinsa sopivia startup-yrityksiä.
– Tavoitteena on lisätä ruotsalaisten startup-yritysten ja vakiintuneiden yritysten välisiä asiakassuhteita, jotta startupit voisivat kasvaa ja suuryritykset pääsisivät hyödyntämään niiden innovaatiovoimaa, Stina Lantz kertoo. Monet startup-yritykset päätyvät yhdysvaltalaisomistukseen ja häviävät USA:han ilman, että eurooppalaiset yritykset pääsisivät hyödyntämään niiden innovaatioita.

Yhteistyö start-upien kanssa johtaa usein uusiin palveluihin

Coor on tehnyt pitkään yhteistyötä yrityshautomo Thingsin kanssa, joka on yksi Igniten perustajista ja sen tapahtumien säännöllinen osallistuja. Coorin Head of Innovation & Service Development Fredrik Sandqvist kertoo yrityksen tapaavan vuosittain 30–50 startupin edustajia. Tapaamiset ovat poikineet monenlaisia yhteistyökuvioita ja -hankkeita.
– Yhteistyö johtaa usein uusiin palveluihin, joita toimitamme asiakkaillemme. Tällä hetkellä meillä on esimerkiksi Ruotsin uudessa karoliinisessa yliopistosairaalassa hanke, jossa valvotaan rullaovien ja porttien toimintaa uudella tavalla. Toisessa hankkeessa tarjoamme anturitekniikkaan perustuvia palveluita, joilla asiakkaamme voivat mitata ja optimoida tilankäyttöä sekä varmistaa sisäilmaston terveellisyyden, hän kertoo.

Coor päätti jo varhain toimia yhteisessä ekosysteemissä sellaisten asiakkaiden kanssa, jotka panostavat tekniikan kehittämiseen ja innovointiin.
– Coorille on tunnusomaista se, että haluamme erottautua innovatiivisuudella niin nykyisten kuin potentiaalistenkin asiakkaiden silmissä. Tavoitteenamme on luoda uusia palveluita, jotka hyödyntävät uutta tekniikkaa.

Tämä asennoituminen ja Coorin liiketoiminnan monialaisuus tekevät startup-yhteistyömuotojen löytämisestä helppoa, Fredrik Sandquist toteaa.
– Haasteena on sen sijaan sopivien startup-yritysten löytäminen. Igniten kaltaisista ohjelmista on apua, ja kaipaamme vastaavia aloitteita myös muissa Pohjoismaissa, hän sanoo.

Coorin laaja-alaisuus ja avoimuus uusille ideoille johti siihen, että yritys sai marraskuussa Ignite Swedeniltä ”Best Startup Collaborator” -tunnustuksen.
– Coorilla on kyky luoda startup-yhteistyötä, joka tuottaa asiakashyötyä. Tällöin kaikki osapuolet voittavat, Stina Lantz toteaa lopuksi.

Ignite Sweden
Ignite Sweden on ruotsalainen ohjelma, jota ovat vuoden 2016 alusta lähtien vetäneet yrityshautomot Things, Sting, Lead, Minc ja Uminova Innovation. Aloitetta rahoittaa Innovaatiojärjestelmävirasto Vinnova.