Kiinteistöhuolto

Dronet mullistavat kiinteistöalaa

Voi kestää kauan ennen kuin katossa havaitaan lämpö- tai vesivuoto. Vuoto saattaa ilmoittaa itsestään vasta siinä vaiheessa, kun katosta alkaa tippua vettä näppäimistölle. Lämpökameroilla varustetut kuvauskopterit, ”dronet”, ovat uusi ja vallankumouksellinen menetelmä muun muassa kattotarkastuksissa. ”Dronen avulla voidaan löytää vuodot 40 000 neliömetrin alueelta senttimetrin tarkkuudella. Tämä on mahdollista ainoastaan dronen avulla", kertoo Morgan Lundberg.

Drone havaitsee vuodot ja vahingot

Lämpökameroilla on monia käyttötarkoituksia. Sotilaskäytössä ei ole harvinaista varustaa helikopterit kameroilla lämmönlähteiden paikantamiseksi pimeässä. Pelastusviranomaiset puolestaan löytävät niiden avulla piilotettuja paikkoja, joissa se vielä palaa, tai löytää ihmisiä, kun palosavu on liian tiheää.

 

Morgan Lundberg toimii Coorissa palvelupäällikkönä, ja hän oivalsi työssään, miten lämpökameroita voidaan hyödyntää täysin uudella tavalla. Kattotarkastukset todennäköisesti mullistuvat tulevaisuudessa, kun droneen liitettävällä lämpökameralla voidaan havaita esim. vesivuodot.

Lämpökameran käytön edut 

- Asentamalla Iämpökameran droneen voimme havaita kiinteistöjen vesi- ja lämpövuodot ja pystymme rekisteröimään lämpötilapoikkeamia sentin tarkkuudella. Menetelmä on alun perin kehitetty etsimään vuotoja kaukolämpöputkista, eikä sitä ole aiemmin testattu kiinteistöissä. Luulen, että olemme ensimmäisiä Pohjoismaissa, ellemme koko Euroopassa, Lundberg sanoo.

Tulokset ovat ylittäneet kaikki odotukset. 40 000 neliömetrin katon analysointi ei vie kahta tuntia kauempaa – sama työ tehtiin aiemmin hitaasti ja vaivalloisesti ihmissilmän ja pätevien arvausten avulla.

- Olemme saaneet kolmella suorittamallamme lennolla erittäin hyviä tuloksia ja menetelmällä saamme sataprosenttisen tarkkuuden. Pystymme tarkastamaan erittäin laajoja alueita nopeasti ja saamme tarkat tulokset suhteellisen alhaisilla kustannuksilla, Lundberg jatkaa.

Ero aikaisempiin menetelmiin on se, että enää ei tarvitse "arvata", missä vuoto on. Se säästää puolestaan paljon aikaa, rahaa ja turhia ponnisteluja.

– Useat asiakkaistamme ovat olleet kiitollisia, että olemme onnistuneet löytämään vuotoja, joiden olemassaolosta kukaan ei edes tiennyt. Erään asiakkaan luona onnistuimme löytämään 30 metrin päästä vuodon, jota ei olisi voitu havaita ilman tätä menetelmää, Lundberg kertoo. Hän puhuu myös menetelmän taloudellisesta hyödystä, sillä sen avulla pystytään hyödyntämään takauksia ja välttämään virheitä kiinteistön budjettisuunnittelussa.

– Jos katto on vaihdettu, voidaan takuutoimenpiteiden tunnistamiseksi tehdä lento kuuden kuukauden kuluttua, jotta takuuaika ei ehdi umpeutua ennen kuin huonot saumat tai vastaavat havaitaan, hän sanoo.

– Uudelleen rakentaminen ei ole halpaa. Budjetit ja investoinnit voidaan siis suunnitella kiinteistön nykykunnon kartoituksen perusteella. Dronen avulla voidaan paikantaa korjaustarpeet senttimetriltä ja välttää siten turhat kustannukset, Lundberg sanoo.

LENTÄMINEN

Dronen lentoreitin suunnittelussa käytetään apuna tietokonejärjestelmää. Aluksi käytetään pienempää dronea, joka lentää alueen yli ja ottaa katosta tavallisia still-kuvia. Nämä kuvat merkitään GPS-koordinaateilla. Sateen jälkeen ja auringon laskiessa lennetään sama alue lämpökameralla varustetulla dronella. Lämpötila muuttuu auringon laskiessa, minkä seurauksena kamera havaitsee kosteuden ja veden kerääntymisen. Drone lentää samaa reittiä yöllä saadakseen jäljennöksen infrapunavalolla. Infrapunavalokuvat ja tavalliset kuvat tallennetaan päällekkäin tietokonejärjestelmään, josta voidaan lukea, missä kohdin vuoto on. Yksi henkilö lennätää dronea , ja toinen henkilö analysoi lämpökameran kuvat reaaliajassa.

Ota yhteyttä

Virhe noudettaessa captcha-kuvaa
GDPR

Coorin tietosuojaseloste

Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme, jossa kerrotaan käsittelemistämme henkilötiedoista ja niiden käsittelyperusteista. Selosteen päivittäminen on seurausta uudesta tietosuoja-asetuksesta (GDPR), joka tuli voimaan Euroopan unionissa ja Euroopan talousalueella 25. toukokuuta 2018.

Suostumus henkilötietojen käsittelyyn

Keräämme henkilötietoja, joita itse annat täyttäessäsi Coorin sivustoissa olevia yhteydenotto- tai tilauslomakkeita. Kerättäviä tietoja ovat (tapauskohtaisesti) koko nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi tai postiosoitteesi.

Mikä on henkilötietojesi käsittelyn tarkoitus?

Tarvitsemme henkilötietoja voidaksemme lähettää toivomaasi materiaalia, kuten lehdistötiedotteita, uutisia ja uutiskirjeitä. Jos olet täyttänyt yhteydenottolomakkeen, käytämme henkilötietoja myös ottaaksemme sinuun yhteyttä.

Mikä on henkilötietojesi käsittelyn oikeusperuste?

Henkilötietojesi käsittely perustuu antamaasi suostumukseen. Voit milloin tahansa perua suostumuksen lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen info@coor.fi.

Tietoa henkilötietojesi käsittelystä

Olemme toteuttaneet asiaankuuluvat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet suojellaksemme henkilötietojasi häviämiseltä tai laittomalta pääsyltä tietoihin. Henkilötietoihisi pääsevien henkilöiden määrää on rajoitettu. Pääsy on vain henkilöillä, jotka ylläpitävät käyttämääsi Coor-sivustoa ja jotka tarvitsevat henkilötietojasi edellä mainittuihin tarkoituksiin.

Voimme jakaa henkilötietojasi myös muille Coor-konsernin yrityksille, toimittajille ja liikekumppaneille, jotka tuottavat puolestamme palveluita.

Henkilötietojasi voidaan siirtää kolmansiin eli EU:n ja Etan ulkopuolisiin maihin silloin, kun Coor käyttää Office 365 -pilvipalveluita. Palvelut toimittaa Microsoft IrelandOperations Limited (”Microsoft”).

Kun Microsoft toimittaa Office 365 -palveluita, se käsittelee asiakastietoja (esimerkiksi sähköposteja ja tiedostoja) EU:ssa sijaitsevissa palvelinkeskuksissa (tällä hetkellä Irlannin Dublinissa ja Alankomaiden Amsterdamissa). Joitakin Office 365 -palveluihin kiinteästi kuuluvia henkilötietoja (kuten sähköpostiosoite) voidaan kuitenkin käsitellä myös Yhdysvalloissa.

Coor on tehnyt sovellettavien tietosuojavaatimusten täyttämiseksi Microsoftin kanssa tietojenkäsittelysopimuksen ja ottanut lisäksi käyttöön vakiosopimuslausekkeet (EU:n mallilausekkeet). Myös Microsoft on ottanut käyttöön EU:n mallilausekkeet kaikkien niiden alihankkijoiden kanssa, jotka käsittelevät henkilötietoja osana Office 365 -palveluiden toimittamista.