Haku

Haben ja 30 robottia

Vain robotti pystyy työskentelemään 20 tuntia putkeen ja kuljettamaan 3,5 tonnia pyykkiä vuorokaudesta toiseen. Karoliinisen yliopistosairaalan uudisrakennuksessa niitä on yhteensä kolmisenkymmentä vastaamassa kuljetuksista. Robottien työtä ohjaa muiden muassa Haben Weldeamanuel.

Coor hyödyntää robotteja logistiikkapalveluissaan

Potilaat näkevät robotteja vain harvoin, mutta sairaalan maanalaisissa yhdyskäytävissä ihmiset ja robotit liikkuvat rinta rinnan. Jos robotti havaitsee edessään ihmisen, se piippaa kovaäänisesti ja sanoo: ”Olet tiellä, voisitko siirtyä.”
– Ne auttavat meitä kaikessa. Sairaalassa on 330 000 neliötä, ja kuljetusten hoitaminen ihmisvoimin olisi ollut liian kuluttavaa, koska vaunut ovat raskaita tyhjinäkin, sanoo robottioperaattorina työskentelevä Haben Weldeamanuel.

Logistiikan sydän on tekniikkarakennus, josta robotit noutavat automaattisesti tavaravaunuja sairaalaan. Robotit käyttävät omia hissejään ja toimittavat kuormansa oikeaan kerrokseen ja paikkaan, minkä jälkeen ne suuntaavat takaisin sairaalan kellarikäytäviin.
– Robotit ovat tehokkaita, ja niiden käyttö vähentää myös potilaiden infektioriskiä. Ilman robotteja osastoilla olisi ollut paljon enemmän henkilöliikennettä, Weldeamanuel kertoo.

Vuorokaudessa tehdään jopa 1 600 lääke-, työvaate-, tarvike- ja ruokakuljetusta. Haben Weldeamanuel huolehtii kollegoineen siitä, että kaikki toimii.
– Itseäni houkutteli tekniikan lisäksi hankkeen visio: noudatamme 40-vuotissuunnitelmaa. Rakastan myös logistiikkaa, ja tämä on maailmanluokan logistiikkahanke, Weldeamanuel kertoo.

Hänellä on kuitenkin myös henkilökohtainen suhde sairaalaympäristöön.
– Sairastuin pienenä äkillisesti. Sairaalaan tullessa olin jo puoliksi halvaantunut, ja minulla todettiin keskushermoston borrelioosi. Olin sairaalassa kolme kuukautta, Weldeamanuel muistelee.
– Siksi hain töihin Karoliiniseen yliopistosairaalaan. Halusin tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Minä jos joku tiedän, miten tärkeää sairaalan toimivuus on.

 

Haben Weldeamanuel

Syntymäaika: 1983.
Työ: AGV-operaattori Karoliinisessa yliopistosairaalassa. AGV eli Automated Guided Vehicle on suomeksi vihivaunu.
Taustaa: Työskennellyt aiemmin vähittäiskaupassa ja Ruotsin Tilastokeskuksessa. Toiminut Coorin logistiikkapalveluissa keväästä 2017 lähtien.