"Ensivaikutelma on ja pysyy” on sanonta, johon uskoo myös mentalistina ja käyttäytymisasiantuntijana toimiva Henrik Fexeus. Fexeus on julkaissut useita kirjoja käytännön psykologiasta ja vaikuttamisesta, ja hän korostaa kerralla onnistumisen tärkeyttä. – Voit toki aina pyrkiä muuttamaan ensivaikutelmaa jälkikäteen, mutta se vie kauan eikä koskaan täysin onnistu, hän sanoo.
Miten siis uutta liikekontaktia kannattaa lähestyä? Millainen jutustelu johtaa mielekkäisiin keskusteluihin ja luo pitkäaikaisia suhteita? Henrik Fexeusilla on tarjota hyvä vinkki. – Tapaan sanoa, että tarvitsee vain esittää kysymys, joka koskee toisen persoonaa, motivaatiota tai tunteita. Voit esimerkiksi kysyä, mistä henkilö on kotoisin. Jos hän sanoo muuttaneensa hiljattain Härmästä Helsinkiin, voit kysyä muuton aiheuttamista tunteista sen sijaan, että kertoisit tietäväsi Härmän sijainnin. Voit myös sanoa: ”Huomasin, että olit erityisen kiinnostunut kokouksen ensimmäisestä asiakohdasta. Oletko paneutunut aiheeseen?” Se on täydellinen tapa henkilökohtaisen suhteen luomiseen. Tosin se ei ehkä toimi budjettikokouksessa, mutta ainakin sen jälkeen kahviautomaatilla.
Tapaamamme henkilön puhuttelu nimellä on myös yksityiskohta, jolla on suuri merkitys ensitapaamisessa. – Meistä on ihanaa kuulla oma nimemme, koska janoamme muiden huomiota. Nykyisin olemme usein somen, sähköpostin ja muiden aikasyöppöjen ikeessä. Jos pystyt antamaan kävijälle kaiken huomiosi, puhuttelemaan häntä nimellä, katsomaan silmiin, kuuntelemaan ja asettamaan jatkokysymyksiä, vaikutelmasta tulee hyvä, ja kävijä haluaa todennäköisesti nähdä sinut uudelleen. Nimi jää Henrik Fexeusin mukaan parhaiten mieleen siten, että henkilöön liittää jonkin attribuutin. – Jos tapaat esimerkiksi Matin, voit ajatella, että hän on kukkarossa, Fexeus kuvailee. Se voi kuulostaa hölmöltä, mutta esineen liittäminen nimeen todella toimii. Seuraavalla tapaamisella henkilö tuo esineen mieleesi, ja nimikin palautuu siten helposti mieleen.
Ensivaikutelmassa on kyse millisekunneista
Ensitapaamisella on tärkeää myös päättää, millaisen vaikutelman itse haluaa antaa. – Meillä on tapana tyypitellä ja leimata muita ihmisiä, Henrik Fexeus sanoo. Koska uusi ihminen ei tiedä sinusta mitään, hän tekee päätelmiä käyttäytymisesi pohjalta. Jos valitat uudelle ihmiselle ensimmäiseksi säästä, hän pitää sinua valittajana, vaikka et sellainen olisikaan. Kannattaa siis miettiä, millaisen vaikutelman itse haluaa antaa, ja valita siten puheenaiheet, käyttäytyminen ja vaatteet sen mukaan. Tapaan itse ennen
ulko-ovesta astumista kuvitella, että törmäisin ulkona ihmiseen, jota en ole nähnyt 15 vuoteen. Sellaisessa tilanteessa haluaisin tuntea ylpeyttä pukeutumisestani ja käyttäytymisestäni.
Psykologian tohtori Angela Ahola käsittelee suositulla luennollaan ”Would you buy yourself?” juuri sitä, miten vaikeaa ensivaikutelman muuttaminen on henkilölle tai brändille. – Se, ”kolahtaako” meillä jonkun kanssa, ei ole mielestäni kiinni seitsemästä sekunnista vaan vain muutamasta millisekunnista, hän sanoo. Päätös riippuu kahdesta ratkaisevasta tekijästä. Kohdatessamme toisen pohdimme, voiko toiseen luottaa ja onko tällä sydän paikallaan. Vasta kolmanneksi pohdimme osaamista ja kyvykkyyttä, vaikka kyse olisi bisnestapaamisesta.
Lajimme säilyminen on ollut kiinni siitä, että pystymme nopeasti päättelemään, onko toinen ystävä tai vihollinen, ja tämä on yhä syvään juurtuneena meihin.
– Uudessa ympäristössä, kuten jossakin yrityksessä, teemme heti päätelmiä kyseisestä brändistä, Ahola sanoo. Niihin vaikuttaa tunnelman lisäksi myös kohtaamamme ihminen. Arvioimme siltä seisomalta, onko yrityksellä kaipaamiamme ominaisuuksia, vaikka meille ei olisi vielä esitelty koko
palvelua tai tuotetta.
Henrik Fexeus on samaa mieltä. – Ensivaikutelma alkaa syntyä jo aulassa, ja tapaamasi henkilön kehonkieli on ensiarvoisen tärkeä. Kannattaa nojautua hieman eteenpäin sekä tervehdittäessä että tapaamisessa. Siten osoitat olevasi kiinnostunut, kuulolla ja avulias. Siinä siis vielä yksi vinkki, joka auttaa luomaan erinomaisen ja luotettavan ensivaikutelman.