Novozymesin motto on ”Rethink tomorrow”, ja se kattaa myös kiinteistöpalvelumme. Monille organisaatioille tukipalvelut ovat säästökohde, mutta me pyrimme luomaan uutta tekniikkaa ja suunnittelua hyödyntämällä arvoa, joka voi kartuttaa yhtiön kassaa. Arvoja ovat esimerkiksi täydellinen sisäilmasto ja se, että tutkijamme saavat lisää laboratorioaikaa, sanoo bioteknologiayritys Novozymesin René Jacobsen. Hänen nimikkeensä on Facility Manager, EMEA & Global Security Officer.
Novozymes: Edelläkävijäyritys
Innovatiivisuus on tanskalaisella Novozymesillä verissä, joten yritys ei tyydy tylsiin vakioratkaisuihin. Novozymes kehittää myös kiinteistöpalveluitaan tekemällä
ainutlaatuista yhteistyötä, jonka tarjoamat hyödyt voivat ajan mittaan kartuttaa yhtiön kassaa.

Novozymesin tuotteita ei paljaalla silmällä näe, mutta ne ovat tärkeä osa elämänlaatuamme. Puhtaalla ja tahrattomalla pyykillä, aamiaisleivän juustoviipaleella ja viikonlopun ”ohrapirtelöllä” on yksi yhteinen nimittäjä – entsyymit. Luonnossa entsyymejä esiintyy sienissä, ja niistä jokaisella on ainutlaatuisia ominaisuuksia erilaisten kemiallisten reaktioiden nopeuttajina. Teollisessa käytössä samat aineet purevat hien ja veren kaltaisiin vaikeisiin tahroihin, eikä sitä oluttakaan syntyisi ilman yksisoluista hiivasientä.
Novozymesillä on asiakkainaan maailman suurimpia yrityksiä, ja sen tuotteet ovat tärkeitä muutenkin kuin vain hygienian kannalta. Nykyisin entsyymejä hyödynnetään vähintään yhtä paljon myös tuotteiden ympäristöystävällisyyden parantamisessa. Yrityksen tutkijat kehittävät ratkaisuja, joilla saa esimerkiksi puhdasta pyykkiä alhaisemmissa lämpötiloissa. Koska pyykkikoneiden osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta on yksistään EU:ssa kuusi prosenttia, entsyymeillä voidaan parantaa energiatehokkuutta. Lisäksi entsyymit voivat vähentää palmuöljyviljelmiltä ja petrokemianteollisuudesta saatavien tuotteiden tarvetta. Ei siis ihme, että René Jacobsen on ylpeä työnantajastaan.
– Kun tapaan uusia ihmisiä, yrityksemme ei ole kaikille tuttu mutta kaikki tuntevat tuotteemme. Heistä on kiinnostavaa kuulla, miten tutkijamme etsivät maailmalta kasveja, joilla on kasvupaikkaan liittyviä erityisominaisuuksia.
Kehittäessään kiinteistöpalveluita tulevaisuuslähtöisesti René Jacobsen on päätynyt perinteisestä asiakas-toimittajasuhteesta poikkeavaan ratkaisuun
"Itselleni suurimpana haasteena on jatkuva kehitystyö, joten yhteistyö Coorin kanssa on muodostunut tasavertaiseksi kumppanuudeksi. Jos jokin menee vikaan, en halua, että asioita lakaistaan maton alle. Me käymme kumppaneina vuoropuhelua, joka perustuu luottamukseen ja läpinäkyvyyteen. Koska luottamus on niin vahvaa, voimme yhdessä löytää fiksuja ratkaisuja, ja suhde vahvistuu entisestään".
Kumppanuus on poikinut jo ensimmäisen vuoden aikana pari merkittävää muutosta, joista voidaan mainita huollon ja kunnossapidon uusi matriisiorganisaatio.
- Aiemmin sähköasentajamme, huoltomiehemme ja LVI-asentajamme jakautuivat omiin ammattiryhmiinsä. Organisaatiolle tuottikin toistuvia ongelmia se, että ongelmatilanteissa piti soitella ympäriinsä oikean tekijän löytämiseksi. Nyt meillä on koordinaattoreita, joiden kautta kaikki huolto- ja kunnossapitoasiat menevät. Saamme siten oikeanlaista apua oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, René Jacobsen sanoo ja jatkaa.
- Työskentelemme erilaissa ympäristöissä, ja esimerkiksi laboratorioihin pääsee vain suojavaatteissa ja tiettyinä aikoina. Siksi kunnossapitohenkilökunta tekee nyt myös iltapäivävuoroa, joten voimme maksimoida tutkijoiden työajan ja tuottaa siten suurta hyötyä organisaatiolle.
Novozymes kartoittaa Coorin kanssa myös ennakkoivaa kunnossapitoa, ja työssä hyödynnetään koneoppimista sekä tekoälyä. Nykyisistä ohjausjärjestelmistä saatava tieto, joka koskee esimerkiksi painehäviöitä ja energiankulutuksen kasvua, auttaa kehittämään diagnostiikkaa vaiheittain. Tavoitteena on, että tuotantohäiriöiltä vältyttäisiin lopulta kokonaan.
Novozymesin tärkeysjärjestyksen kärjessä on niin ikään energiankulutuksen vähentäminen, ja Coor-kumppanuus on tuottanut tässäkin hyviä tuloksia.
– Olemme aloittaneet energiansäästöhankkeen ja todenneet saaneemme aiemmin virheellistä tietoa erilaisista taloteknisistä järjestelmistä. Esimerkiksi ravintolan ilmastointi on käynyt yötä päivää, vaikka tilat ovat käytössä vain päiväsaikaan.
Hankkeessa on käyty läpi neljän kiinteistön järjestelmät, ja sähköä on säästynyt tähän mennessä 612 000 kWh sekä lämpöä 868 000 kWh vuodessa. Säästöt vastaavat energiamäärää, joka kuluu vuodessa 60:n keskiverto-omakotitalon kotitaloussähköön sekä huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen.
Novozymes avaa pian uuden 30 000 m2:n tutkimuskeskuksen Kööpenhaminan lähistöllä. René Jacobsenilla on toisin sanoen kädet täynnä työtä, mutta hän on luottavaisin mielin.
– Kumppanuus Coorin kanssa on ollut kehittävää molempien yritysten kannalta. Panostamme molemmissa organisaatioissa avoimuuteen ja hyvään johtajuuteen ja nostamme siten kiinteistöpalvelut uudelle tasolle.