Haku

Pohjoismaiden nuori työvoima: Z-sukupolven näkemyksiä tulevaisuuden työpaikoista

Moni yritys panostaa tulevaisuuden kykyjen houkutteluun. Vuosina 1997–2012 syntyneistä tavataan käyttää nimitystä Z-sukupolvi tai älypuhelinsukupolvi, ja he tulevat pian työmarkkinoille sankoin joukoin. Miten Z-sukupolvisten arvot eroavat muiden sukupolvien arvoista? Entä mitä he edellyttävät tulevilta työnantajiltaan?

Z-sukupolvi

Coor on selvittänyt pohjoismaisten nuorten näkemyksiä. Vaikka mielipiteissä on maakohtaista vaihtelua, tietyt ydinkysymykset ovat yhtä tärkeitä kaikille. Tilastojen mukaan kaikkien maiden nuoret arvostavat ennen kaikkea mukavia työkavereita, hyvää työympäristöä, hyvää palkkaa ja hyviä etuuksia sekä henkilökohtaista kehitystä ja uraa. Vähemmän tärkeitä asioita ovat yrityskulttuuri, yrityksen arvot, varmat työsuhteet, selkeät odotukset ja selkeät tavoitteet. Nuoria ei huoleta sekään, että robotti veisi heiltä työt, sillä Z-sukupolvi suhtautuu digitalisaatioon turvallisin mielin.

 

 

Coorin strategi Mikael Brandin kommentoi tuloksia näin:

 

”Pandemiasta johtuva etätyön lisääntyminen on osoittanut sen, että Z-sukupolviset arvostavat fyysistä toimistoa enemmän kuin muut työntekijät. Näin on siitä huolimatta, että Z-sukupolvi on kasvanut tekniikan ja digityökalujen hallitsemassa maailmassa. Uskomme tämän johtuvan siitä, että Z-sukupolvella on suurempi tarve oppia vanhemmilta kollegoilta fyysisissä kohtaamisissa."

 

"Tähänastiset tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tällä ryhmällä on usein muita heikommat edellytykset luoda hyvä ja ergonominen kotitoimisto. Pandemian aikana on nähty, miten nuoret työntekijät joutuvat istumaan keittiönpöydän ääressä tai sohvannurkassa, koska kodissa ei ole erillistä työtilaa. Pitkällä aikavälillä Z-sukupolviset erottunevat muista siten, että he ovat hanakampia vaatimaan työnantajalta omiin toiveisiin ja tarpeisiin vastaamista. Itse tarpeet eivät välttämättä ole erilaisia, mutta jos työnantajat haluavat pitää kiinni osaajista, toimistosuunnittelussa on kuunneltava henkilöstöä nykyistä herkemmällä korvalla."