Menetelmien kehittyessä monista kemikaaleista on voitu luopua kokonaan ja tilalle on kehitetty kasvipohjaisia ja täysin biohajoavia tuotteita. Kemikaaliton siivous on tämän päivän sana.
Monet tänä päivänä tilojen ja pintojen puhdistuksessa käytettävistä raaka-aineista ovat turvallisia sekä ihmisille että ympäristölle ja peräisin uusiutuvista luonnonvaroista. Raaka-aineina voidaan käyttää muun muassa sokerijuurikasta, maissia, vehnäleseitä ja kookospähkinöitä, joita saadaan elintarviketeollisuuden sivutuotteina.
Vesi vanhin voitehista vai onko sittenkään?
Ennakkoluulot elävät edelleen sitkeästi. Monesti uskotaan, että puhdasta tulee vain vesipesulla. Veden käyttöä alettiin ammattisiivouksessa kuitenkin vähentää merkittävästi jo 1980-luvulla, ja ”vedetön vallankumous” sai myös alkunsa tuolloin.
Vedenkäytön vähentämisen seurauksena siivoustyössä on tapahtunut useita parannuksia:
- Työturvallisuus on parantunut liuottimien käytön vähenemisen myötä.
- Allergia- ja ympäristöasioissa on tapahtunut positiivista kehitystä hajusteettomien siivouskemikaalien myötä.
- Työturvallisuus on parantunut pakkausmerkintäsäädösten tiukentuessa.
- Hygienia on parantunut, kun vedellä ”lotraamisen” sijaan siivoustekstiilit kostutetaan pyykinpesukoneessa ja eri pinnoille käytetään värikoodattuja siivouspyyhkeitä.
Ns. vedettömässä siivouksessa pinnat puhdistetaan siivouspyyhkeillä ja mopeilla eli kaikki tarvittava kosteus on sitoutettu siivousvälineisiin. Puhdistusliuosta käytetään vain tarvittaessa ja esimerkiksi silloin, jos lika on rasvaista. Kaikki tämä paitsi säästää aikaa, vaivaa ja rahaa niin myös parantaa puhtaustulosta, vähentää kemikaalien käyttöä, säästää ympäristöä sekä pidentää pintamateriaalien ja rakenteiden elinkaarta.
– Asiakkaamme ovat erittäin ympäristötietoisia. Heille on tärkeää, että käytössämme olevat tuotteet ovat ympäristömerkittyjä. Asiakkaamme kertovat usein hyvinkin tarkasti, millaisia tuotteita he toivovat tilojensa siivouksessa käytettävän, Coorin palveluasiantuntija Leena Pulkkinen kertoo.
Kehittyvät siivousmenetelmät ovat sekä ihmisen että ympäristön eduksi
Kasvava ympäristötietoisuus on parantanut siivoustyön turvallisuutta. Kemikaalittomat siivousmenetelmät sekä palveluntoimittajien ja asiakkaiden vaatimukset ovat parantaneet myös siivoustyön tekijöiden arkea. Perehdytyksessä ja työnohjauksessa keskitytään tunnistamaan eri aineita ja niiden käyttötarkoituksia sekä opetellaan säilyttämään ja kierrättämään aineita ja välineitä oikeaoppisesti.
– Kemikaaliton siivous, koneiden ja laitteiden yleistyminen sekä muut edistykselliset menetelmät ovat yleistyneet merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Se on parantanut sekä turvallisuutta että hyvinvointia työssä. Siitä huolimatta on tärkeää, että siivoojamme saavat jatkuvaa opastusta siivousaineiden annosteluun ja käsittelyyn liittyen sekä käyttävät työssään ajoittain myös tarvittavia suojavälineitä, kuten suojakäsineitä ja -laseja. Meille on tärkeää, että henkilöstömme on oman työnsä paras asiantuntija. Harva varmasti vieläkään tietää, kuinka paljon siivoojan tulee tietää niin koneiden ja välineiden kuin aineiden ja ergonomiankin osalta, palveluasiantuntija Leena Pulkkinen toteaa.
Lokakuussa vietetään Euroopan työsuojeluviikkoa. Eri puolilla Euroopan unionia ja myös muualla maailmaa järjestetään satoja tapahtumia. Tarkoituksena on levittää tietoa siitä, miten tärkeää on aktiivinen ja osallistava työpaikan turvallisuuden ja terveyden hallinta. Vuoden 2019 kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vaarallisten aineiden työpaikalla aiheuttamista riskeistä ja edistää riskien ennaltaehkäisyn kulttuuria.
Artikkelin lähteinä on käytetty Diverseyn ja SSTL Puhtausala ry:n aineistoja.