Kieli / Sivusto

Languages

Change site

ambassaden

Ruotsin Kööpenhaminan-lähetystö esteettömäksi – kiitos Coorin

Tanskan Coor tekee erittäin hyvää yhteistyötä Ruotsin Kööpenhaminan-suurlähetystön kanssa. Coor on ollut jo kolmen sopimuskauden ajan Valtion kiinteistöviraston toimittaja, joka on vastannut lähetystökiinteistöjen kunnossapidosta. Kun lähetystössä piti toteuttaa korjausrakentamishanke lyhyellä varoitusajalla, Coor olikin ilmeinen valinta kumppaniksi.

Ruotsin valtion kiinteistövirasto (SFV) ja sen vuokralainen ulkoasiainministeriö (UM) ovat pyrkineet vuodesta 2008 lähtien yhdessä parantamaan ulkomaankiinteistöjensä esteettömyyttä. Ensivaiheessa priorisoidaan isoja suurlähetystöjä, koska niiden kävijämäärä on suurin.

– Keskitymme kovasti esteettömyyden parantamiseen, ja on selvää, että tilojemme pitää olla kaikkien saavutettavissa, SFV:n isännöitsijä Helen Axelsson sanoo.

Koska Ruotsin Kööpenhaminan-suurlähetystön kansliatalo on vuodelta 1853, esteettömyyden parantamistarpeet olivat suuret. Samalla tiedostettiin, että muutokset on tehtävä hellävaraisesti talon luonteen säilyttämiseksi.
– Vuokralaisemme UM venytti päätöksentekoa, joten meidän oli pakko toimia nopeasti, kun tilaus tuli alkukeväästä. Yhtenä vaatimuksena oli urakan valmistuminen 1. heinäkuuta mennessä, jolloin Ruotsi aloitti puheenjohtajakautensa EU:n ministerineuvostossa.

Ensiksi palkkasimme hyvämaineisen arkkitehdin, joka suunnitteli muutokset mahdollisimman hienovaraisesti vauhdittaakseen rakennuslupaprosessia.
– Kun ehdotus oli lyöty lukkoon, otimme yhteyttä Cooriin, koska tarvitsimme urakoitsijan. Vakiintuneen yhteistyömme ansiosta projektin alkuvaihe jäi hyvin lyhyeksi. Coor palkkasi vuorostaan aliurakoitsijoita, ja kaikki hoitui erittäin nopeasti ja hyvin, Helen Axelsson sanoo.

Korjaushankkeessa rakennettiin kaikille kävijöille uusi sisäänkäynti, josta pääsee hissillä suoraan odotussaliin. Lisäksi uudistettiin odotustila, jonne arkkitehti toi avaruutta ja valoisuutta käyttämällä paljon lasipintoja. Vierailija-WC:stä tehtiin niin ikään vammaisille esteetön.

– Arkkitehti päätti murtaa vanhaa tyyliä sen matkimisen sijasta. Ratkaisuna oli nykyaikainen ja valoisa tila, jossa on käytetty paljon lasia. Tila on kuitenkin niin taidokkaasti piirretty ja uudistettu, että muutoksia tuskin huomaa joka kulmasta, Helen Axelsson sanoo.

Axelssonin mielestä projekti ja yhteistyö sujuivat hyvin – varsinkin, kun niin pienessä tilassa hääri niin monia ihmisiä sähkö- ja lattia-asentajista puuseppiin.

– Tämä oli nopea rykäisy, ja kaikki tekivät parhaansa. Koimme kaikkien mukana olleiden priorisoineen tätä työtä ja varmistaneen yhteisillä ponnisteluilla sen, että valmista tuli ajoissa tiukasta aikataulusta huolimatta.

SFV saa usein lähetystöhenkilökunnalta valituksia, kun suuria korjausrakentamishankkeita toteutetaan. Henkilöstö ymmärtää töiden välttämättömyyden, mutta ne tuovat toki häiriötä työympäristöön.

– Tämä oli kyllä ensimmäinen kerta, kun valituksia ei tullut lainkaan, ja homma sujui kaikkien mielestä erinomaisesti. Tästä on kiittäminen ennen muuta kaikkien mukana olleiden ystävällisyyttä ja myönteisyyttä. Henkilöstö näki myös sen, miten kovasti kaikki ponnistelivat hyvän lopputuloksen puolesta.

Coorin toimeksianto Ruotsin suurlähetystössä

Coorilla ja SFV:llä on sopimus kiinteistöjen jatkuvasta kunnossapidosta. Coor tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi tekniset laitteet, ilmastoinnin, jäähdyttimet ja sähköjärjestelmät sekä tekee tarvittavat toimenpiteet. SFV tilaa sopimuksen lisäksi myös muita töitä, kuten vaihto- tai korjaustöitä. Lisäksi SFV tilaa itse alulle panemiaan suuria projekteja, kuten korjausrakentamishankkeita.

"Meillä on erinomaista vuoropuhelua: kun jokin ei toimi, se pannaan kuntoon. Toimittajaan pitää voida luottaa." Helen Axelsson

Tietoruutu

Ruotsin Tanskan-suurlähetystö on varsin suuri, pinta-alaltaan yhteensä 3 200 m2. Lähetystökompleksi koostuu kansliasta sekä residenssistä, jossa on lähettilään yksityisasunto, kolme asuntoa ulkomaankomennukselle lähetetyille ruotsalaisille ja yksi vierasasunto. Kiinteistöjä on kaksi: vuonna 1753 rakennettu residenssi sekä vuonna 1853 rakennettu kanslia.

Lisätietoja SFV:n sivustosta