Kieli / Sivusto

Languages

Change site

Virstanpylväs ohitettu tulevaisuuden yliopistosairaalan rakentamisessa

Suur-Tukholman uusi yliopistosairaala Nya Karolinska Solna valmistuu vasta vuonna 2017, mutta nyt on jo vihitty käyttöön alueen ensimmäinen rakennus: pysäköintitalo. Tämä on yksi virstanpylväs matkalla kohti maailmanluokan sairaalaa, jonka koko on huikeat 320 000 neliömetriä.

Nya Karolinska Solna on ainutlaatuinen hanke. Uusi sairaalarakennus mullistaa käsitykset siitä, millainen sairaalan tulee olla, ja siitä tulee kansainvälisen tason maamerkki. Odotukset ovat korkeat joka saralla: nyt halutaan rakentaa huippumoderni rakennus, jossa innovatiivisuus voi kukoistaa ja antaa miljoonille potilaille paremman elämän.

Tehtävässä onnistuminen edellyttää ennen kaikkea sitä, että kaikki sidosryhmät – eli tilaaja (Tukholman läänin sairaanhoitopiiri), käyttäjä (Karoliininen yliopistosairaala), rakennuttaja (Skanska) sekä palvelu- ja huoltoyhtiö (Coor) – tekevät läheistä yhteistyötä hankesuunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Yhteinen tavoite on kristallinkirkas: luodaan toimiva, kestävän kehityksen mukainen ja kustannustehokas sairaala määräajassa ja kiinteään hintaan.

Coorista hankkeeseen on osallistunut pieni organisaatio siitä lähtien, kun sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2010.

Apulaissopimuspäällikkö Michael Rosén summaa tähänastisen työn näin:

Michael Rosén– Tämä on ollut hektistä mutta tosi kiinnostavaa ja opettavaista aikaa. Tässä vaiheessa kyse on lähinnä siitä, että luomme perustan sairaalan tulevalle toiminnalle. Meidän tehtävänämme on tarkistaa hankesuunnitelmat palvelu- ja huoltonäkökulmasta. Varmistamme sen, että valittavat ratkaisut ovat kustannustehokkaita, varmatoimintaisia ja kestävän kehityksen mukaisia pitkäksi aikaa eteenpäin.

Ratkaisuja arvioitaessa ei paneuduta vain siihen, miten sairaala toimii palveluntoimittaja Coorin näkökulmasta. Vähintään yhtä tärkeää on luoda ratkaisuja, jotka palvelevat hyvin käyttäjiä – lähinnä hoitohenkilökuntaa, mutta myös potilaita ja kävijöitä.

– Hoitohenkilökunnalla on kädet täynnä työtä, joten pyrimme jatkuvasti luomaan palveluratkaisuja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja mahdollistavat tarpeettomien työvaiheiden karsimisen, Rosén selittää.

Aluksi Coor on keskittynyt logistiikan, ympäristön ja tekniikan kaltaisiin avainalueisiin. Sairaalassa harjoitetaan erityistason sairaanhoitoa sekä tutkimusta ja koulutusta, mikä asettaa suuria vaatimuksia varsinkin tekniikalle.

– Keskitymme suunnittelussa siihen, että sairaalan infrastruktuuri toimisi optimaalisesti. Kun taas suunnitellaan huoltonäkökulmasta älykkäitä ratkaisuja, meillä on palveluyhtiönä suuri kokemus ja osaaminen eri aloilta, Michael Rosén sanoo.

Coorin projektitiimissä työskentelee kokopäiväisesti asiakkuuden pieni johto-organisaatio, kaksi kiinteistöasiantuntijaa, kaksi käyttäjäpalveluasiantuntijaa, yksi palvelutoiminnan kehittäjä, yksi ostaja sekä yksi laatu- ja ympäristövastaava. Lisäksi on lainattu keskitettyä osaamista siivous-, energia- ja turvallisuusalalta, hankinnasta sekä tieto- ja viestintätekniikasta. Nya Karolinska Solna on haastava hanke, jossa on suuret tavoitteet, joten johtavaa asiantuntemusta tarvitaan monelta alalta.

– Uskaltaisin väittää, että näihin sairaalarakennuksiin luotavat ratkaisut ovat tulevaisuutta, ja niiden valitseminen olisi ollut mahdotonta, ellemme olisi päässeet mukaan jo hankesuunnitteluun, Rosén toteaa.

Pysäköintitalon vihkimisestä tulee hankkeen tärkeä symbolinen virstanpylväs. Seuraavaksi käyttöön otetaan tekniikkarakennus, jonne sijoitetaan kaikki keskeinen tekniikka. Se valmistuu toukokuussa 2014. Sen jälkeen aloitetaan itse sairaalan vaiheittainen käyttöönotto, joka saadaan päätökseen vuonna 2017.

– Se saattaa kuulostaa kaukaiselta, mutta pitää muistaa, että tämä on jättiprojekti. Nya Karolinska Solnassa on noin 320 000 neliömetriä, mikä vastaa noin 24:ää tornitaloa. Meidän on muun muassa rekrytoitava valtavasti henkilökuntaa, joka on koulutettava juuri tähän tehtävään, ostettava laitteet ja lopulta aloitettava palvelutuotanto yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa. Tämä on kiistatta yksi vaativimmista ja siksi myös kiinnostavimmista ja hauskimmista hankkeista, jossa olemme olleet mukana, Michael Rosén summaa.

Jos haluat lisätietoja uudesta sairaalasta, tutustu hankkeen sivustoon www.nyakarolinskasolna.se.

Jos haluat lisätietoja Coorin osuudesta hankkeessa, ota yhteyttä Michael Roséniin, puh. +46 8 5539 5172 tai s-posti michael.rosen@coor.com.

Tietoa uudesta pysäköintitalosta

  • 32 000 neliömetriä, joista 22 400 neliömetriä pysäköintitiloja seitsemässä kerroksessa
  • 818 autopaikkaa ja 75 sähköautojen latauspistettä
  • Avoinna ympärivuorokautisesti