Siivouspalvelut

Vastuullinen siivous: pienillä valinnoilla on suuri merkitys

Sano hyvästit ylenpalttiselle veden kulutukselle ja kemiallisille puhdistusaineille. Vastuullinen siivous on ympäristöystävällistä ja lisää myös työpaikkojen hyvinvointia.

Siivoava nainen

Puhdasta ilman haitallisia kemikaaleja ja runsasta veden kulutusta

Puhtaat ja raikkaat tilat edellyttävät säännöllistä siivousta ja ylläpitoa. Siisti kokoustila, jossa on hyvä sisäilma ja puhtaat pinnat, on tärkeä asia kaikille toimistossa työskenteleville. Ja mikä parasta, se voidaan saavuttaa ilman haitallisia kemikaaleja ja runsasta veden kulutusta. 

– Käyttämämme siivousmenetelmät ovat vastuullisia. Pienillä toimintatapojen muutoksilla ja fiksuilla valinnoilla voidaan saada aikaan iso muutos, sanoo Coorin sopimuspäällikkö Virpi Kuivala.

– Kemikaalittomat siivousmenetelmät, kasvipohjaiset puhdistusaineet ja veden kulutuksen vähentäminen ovat tärkeitä tekijöitä siivouksen vastuullisuuden edistämiseksi. Lisäksi työskentelemme jatkuvasti kertakäyttökäsineiden käytön vähentämiseksi. Systemaattisen työn ja tiedottamisen ansiosta olemme Coor Suomessa onnistuneet vähentämään kertakäyttökäsineiden kulutusta 53 % vuoden aikana. Kertakäyttökäsineiden käyttö on perusteltua ainoastaan tietyissä työtehtävissä, hän jatkaa.

Innovaatiot vähentävät siivouksen ympäristövaikutuksia

Yksi hyvä esimerkki vastuullisista siivousalan innovaatioista ovat siivouskoneissa käytettävät Twister-timanttilaikat, jotka valmistetaan kierrätetyistä juomapulloista ja synteettisistä timanteista. Niiden kanssa ei tarvita siivouskemikaaleja, vaan pelkkä vesi riittää puhtaaseen lopputulokseen.

– Timanttilaikat parantavat työturvallisuutta ja luovat terveellisempiä ympäristöjä tilojen käyttäjille. Timanttilaikoilla ja vedellä puhdistetut lattiat lisäävät lisäksi lattiapinnan kitkaa ja vähentävät liukastumisesta johtuvia tapaturmia, Kuivala kertoo.

Siivoamme yhä useamman asiakkaamme tiloja Tersano-otsonivedellä. Ympäristöystävällisessä menetelmässä ilmassa oleva happi muutetaan stabiiliksi otsoniksi, joka lisätään puhdistettuun vesijohtoveteen. Otsoni poistaa virukset, bakteerit, lian ja rasvan siivottavilta pinnoilta. Otsonivesipuhdistus toimii yleispuhdistusaineena ja desinfioivana puhdistusaineena, ja se on kemikaalittomana turvallinen vaihtoehto niin työntekijöille, tilojen käyttäjille, ympäristölle kuin siivottaville pinnoillekin.

– Esimerkiksi kauppakeskusasiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä Tersanolla saavutettuun puhtaustasoon. Leikkialueiden siivous edellyttää tehokasta siivousta ilman kemikaaleja, ja siihen Tersano on erittäin toimiva menetelmä, Kuivala sanoo.

Vastuullisten siivousalan innovaatioiden avulla puhdistusaineiden käyttö voidaan rajoittaa pintoihin, jotka ovat erittäin likaisia ja rasvaisia. Kemikaalien käytön vähentäminen lisää pintojen käyttöikää ja pienentää samalla elinkaarikustannuksia.

Coor on jo jonkin aikaa tehnyt yhteistyötä startup-yritys Mimblyn kanssa. Mimbly on kehittänyt pyykinpesukoneeseen liitettävän suodatusmenetelmän, joka suodattaa suurimman osan mikromuoveista ja näin estää niiden kulkeutumisen vesistöihin. Suodatuksen lisäksi menetelmä pienentää veden ja energian kulutusta.

– Mimboxilla voimme kerätä siivouspyyhkeiden ja -moppien pesun yhteydessä irtoavat mikromuovit talteen. Näin pienennämme siivouksen ympäristövaikutuksia, sanoo Coor Suomen kehitysyksikössä työskentelevä Joonas Karjalainen.

Ymmärrys on avain vastuullisuuteen

Coorin siivoushenkilöstö on koulutettu vihreisiin ja vastuullisiin työskentelytapoihin. Puhdistusaineiden oikea annostelu ja ympäristöystävälliset mikrokuitupyyhkeet ovat esimerkkejä vastuullisista toimintatavoista.

Coor järjestää siivoojille verkkokoulutuksen, johon sisältyy myös osaamistesti. Koulutuksen aiheet liittyvät ympäristöön sekä puhdistusaineiden oikeaan annosteluun ja käsittelyyn. Työturvallisuus, ammattitaito ja sitoutuminen ovat Coorille tärkeitä arvoja niin siivouspalveluissa kuin kaikessa muussakin toiminnassa. Tavoitteenamme on olla aidosti vastuullinen alan toimija.

Siivoukseen liittyviä artikkeleja

Kaikki {{category}}