Siivouspalvelut

Siivouksen termit tutuiksi

Ylläpitosiivous, perussiivous, yläpölyt – tunnetko puhtausalan termit?

Siivooja moppi kädessään

Kotona siivoamme räteillä, mutta ammattisiivouksessa niitä ei tunneta, vaan alalla on oma, vakiintunut ammattisanastonsa. Ylläpitosiivous on päivittäin tai viikoittain tapahtuva siivous, joka sisältää yleensä moppausta, pölynpyyhintää ja muuta ulottuvuuskorkeudella tapahtuvaa työtä. Perussiivouksella tarkoitetaan perusteellista puhdistusta, kuten ikkunoiden ja seinien pesua ja yläpölyjen poistoa, joita ei tehdä päivittäin. Siivouksen ulottuvuuskorkeus yltää noin 180–220 senttimetrin tasolle, ja yläpölyillä tarkoitetaan sen yläpuolisilta tasoilta poistettavia pölyjä esimerkiksi valaisimien, ilmastointiputkien ja sähkökourujen päältä.

Ammattisiivoojan perustyöväline on siivouspyyhe, kuten mikrokuitu- ja lattiapyyhe. Usein siivousvaunusta löytyvät myös lattiamoppi ja tasomoppi, joka on pienempi kuin lattiamoppi ja jota käytetään taso- ja pystypinnoilla. Kalustemoppi korvaa pölyhuiskan; se mahtuu ahtaisiin paikkoihin ja sitä saa taivutettua. Myös vanhoilla tutuilla harjalla ja rikkalapiolla on paikkansa siivousvaunussa.

Vahvoilla puhdistusaineilla ja vedellä ei ammattisiivouksessa läträtä, vaan vedetön siivous on yleisesti käytetty menetelmä. Vedettömässä siivouksessa pinnat puhdistetaan siivouspyyhkeillä ja mopeilla niin, että tarvittava kosteus on sitoutettu siivousvälineisiin. Kemikaaliton siivous on viime aikoina yleistynyt voimakkaasti. Sen tehokkuus ei perustu kemikaaleihin, vaan käytössä ovat ympäristövastuulliset välineet, kuten mikrokuitupyyhkeet, timanttilaikat ja otsonivesi.

Käytössä olevat puhdistusaineet on jaettu pH-arvon mukaan happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin. Happamia aineita käytetään kalkin ja kerrostumien poistoon, kun taas emäksisillä aineilla poistetaan rasvalikaa. Neutraalilla aineella voidaan puhdistaa yleisesti siistiä tilaa.

Siivoukseen liittyviä artikkeleja

Kaikki {{category}}