Vastuullisuus

Tärkeää oppia työelämästä

Työkokemuksella voi toisinaan olla ratkaiseva merkitys nuoren ihmisen tulevaisuuden kannalta. Nuoret työelämään -ohjelma tähtää sen mahdollistamiseen mahdollisimman monille.

Suomessa on yli 65 000 nuorta työn ja koulutuksen ulkopuolella, ja he ovat sen vuoksi vaarassa syrjäytyä. Diakonissalaitoksen Vamoksen ja työeläkeyhtiö Varman koordinoima Nuoret työelämään -ohjelma on tarkoitettu juuri näiden, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistymisen tukemiseen.

Coor on tukenut Nuoret työelämään -ohjelman kautta nuorten työllistymistä tarjoamalla aitoja työelämäkokemuksia työtä etsiville nuorille. Tärkeä osa prosessia on myös työhaastattelu – myös silloin, kun ovi työpaikkaan ei avaudu.

”Työhaastattelu on itsessään erittäin tärkeä kokemus nuorelle ja merkittävä askel kohti työelämään siirtymistä”, Vamoksen kehittämispäällikkö Henna Harju sanoo.

Töissä Coorin aulapalvelussa

Coorin aulapalvelutehtävään Nuoret työelämään -ohjelmasta valittu nuori kertoi kuulleensa avoimesta työpaikasta omalta Vamos-valmentajaltaan.

”Työhaastattelu tehtiin puhelimitse, ja se meni hyvin. Muistaakseni sain tietää jo puhelun aikana, että sain työpaikan. Sain myös haastattelijalta positiivista palautetta”, nuori kertoo.

Nuoren mukaan perehdytys oli kattava, ja uuteen työhön sai hyvät, kirjalliset ohjeet.

”Työhön sisältyi aulapalvelun työtehtäviä, kuten sähköposteihin vastaamista, asiakkaiden opastamista ja postin jakamista. Työkaverit olivat kivoja, ja heiltä sai apua. Ja esihenkilö oli mukava ja energinen.”

Nuoren mukaan opettavaisinta oli nähdä, millaista toimistoarki on ja minkälaista on työskennellä toimistossa, jossa toimii useita eri organisaatioita. Mukavinta työkokemuksessa olivat työkaverit ja hauskat hetket asiakkaiden kanssa.

Coorin palvelupäällikkö Marjut Rissanen sanoo, että on mukavaa olla tarjoamassa nuorille ensimmäistä työkokemusta.

”Nuorten kanssa pitää muistaa käydä tarkemmin läpi tiettyjä käytännön asioita, kuten kesälomakäytäntöjä ja sitä, että arkivapailla ei tarvitse tulla töihin. Ja että aina tehdään työsopimus”, Marjut kertoo.