Kiinteistöhuolto

Ei talvisille tulipaloille!

Talvi on ihanaa aikaa, mutta silloin myös tulipaloriskit kasvavat. Paloturvallisuus on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, mutta tähän aikaan vuodesta se on erityisen tärkeää.

Coorin turvallisuusvinkit

Marraskuun viimeinen viikko on nimetty Paloturvallisuusviikoksi, ja 1.12. vietetään kaikissa Pohjoismaissa Palovaroitinpäivää. Nyt onkin hyvä hetki paitsi tarkastaa palovaroittimet myös tarkastella arkielämämme paloturvallisuusriskejä ja niitä ennaltaehkäiseviä toimia.

Palovaroitin

Palovaroittimia tulee olla yksi alkavaa 60 neliömetriä kohti, ja lisäksi asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava palovaroitin. Palovaroittimet on suositeltavaa sijoittaa makuuhuoneisiin, poistumisreiteille sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin. Kodeissamme on yhä enemmän sähkölaitteita, mikä kasvattaa sähköpalojen riskiä.

Testaa palovaroittimesi kerran kuukaudessa painamalla testipainiketta. Jos se ei toimi, vaihda paristo pikaisesti. On suositeltavaa vaihtaa paristot kerran vuodessa ja uusia palovaroittimet 5–10 vuoden välein. Palovaroitin on hyvä myös puhdistaa pölystä muutaman kerran vuodessa.

Valonlähteet

Pimeään aikaan tarvitsemme sähkövalaistusta, ja kynttilät luovat ihanaa tunnelmaa. Valitettavasti ne ovat myös yleisiä tulipalojen aiheuttajia.

Varmista, ettei kynttilöitä ole palavien materiaalien, kuten verhojen, lähellä ja että kynttilänjalat ja niiden koristeet eivät itsessään ole palavia. Tarkista myös, että kynttilät seisovat tukevasti. Älä jätä kynttilöitä ilman valvontaa – sammuta ne aina huoneesta poistuessasi.

Joulu- ja koristevalot tulee tarkistaa ennen käyttöä, jotta ne ovat täysin ehjät. Käytä ulkona ainoastaan ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja. Tarkista säännöllisesti, että valot toimivat.

Ruoanlaitto

Joulun aikaan valmistamme myös tavallista enemmän ruokaa kotona. Älä jätä liettä ilman valvontaa lämmön ollessa päällä. Jos olet kypsentämässä ruokaa rasvassa ja se syttyy tuleen, älä yritä sammuttaa sitä vedellä vaan kannella tai sammutuspeitteellä. Puhdista liesituuletin säännöllisesti siihen kertyvästä rasvasta.

Tulisijat

Käytämme talvella ahkerasti myös erilaisia tulisijoja, kuten takkoja ja kaakeli- sekä leivinuuneja. Tulisijat ja savuhormit pitää nuohota ja kuntotarkastaa määrävälein, jotta niihin kertyvät jätteet eivät aiheuttaisi palovaaraa. Etenkin varaavissa tulisijoissa on oltava tarkka siitä, että valmistajan ohjeita poltettavan puun enimmäismääristä noudatetaan. Häkävaroitin on tärkeä varuste kotitalouksissa, joista löytyy tulisija.  

Lämpöpatterit

Vaatteet kastuvat usein lumileikeissä ja talvella urheiltaessa. Sähköllä toimivia pattereita ei ole kuitenkaan tarkoitettu kuivaamiseen, ja vaatteiden kuivaaminen lämpöpatterin päällä voi aiheuttaa tulipalovaaran.

Elektronisten laitteiden lataaminen

Matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet ja muut laitteet on usein ladattava. Käytä aina laitteeseen tarkoittuja, CE-merkittyjä latureita ja aseta ladattava laite kovalle, palamattomalle alustalle – sänky ei ole sellainen. Älä jätä laturia ilman valvontaa, ja irrota se aina pistorasiasta, kun se ei ole käytössä.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Tukes

Tulipalon sattuessa

Jos tulipalo kaikesta varovaisuudesta huolimatta syttyy, on tärkeää toimia ripeästi.

  • Sammuta palon alku, jos voit, vaarantamatta kuitenkaan omaa turvallisuuttasi.
  • Pelasta kaikki asunnossa olevat.
  • Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi.
  • Varoita kaikkia välittömässä vaarassa olevia.
  • Soita hätänumeroon 112, kun olet turvallisessa paikassa.
  • Opasta palokunta paikalle.
  • Mene sovitulle kokoontumispaikalle.

 

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Tukes

Kaikki {{category}}