Työntekijämme

"On mukavaa tarjota maahanmuuttajille ensimmäinen työpaikka"

Palvelupäällikkö Tanja Paulasaari-Ahon tiimiläiset tulevat monista eri taustoista eikä kulttuurieroiltakaan voida aina välttyä. Lopputuloksena on kuitenkin syntynyt hyväntuulinen, avoin ja joustava työyhteisö.

Kulttuurieroja ja välittämistä

Tanja Paulasaari-Ahon ura kiinteistöpalvelualalla alkoi 21 vuotta sitten siivoojan työssä. Coorissa hän aloitti 17 vuotta sitten palveluohjaajana ja eteni siitä palveluesihenkilön kautta palvelupäälliköksi. Tällä hetkellä Tanjan tiimissä on 46 työntekijää, ja asiakaskohteet sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseutua. Tiimi on hyvin monikulttuurinen, ja työntekijät ovat kotoisin muun muassa Nigeriasta, Kamerunista, Ugandasta, Keniasta, Gambiasta, Eritreasta, Filippiineiltä, Virosta ja Nepalista – sekä muutama myös Suomesta. 

Tanjan kanssa keskustellessa käy nopeasti selväksi, että hän välittää aidosti työntekijöistään ja on ylpeä monikulttuurisesta tiimistään.

”Yritän ymmärtää kaikkia ja ottaa huomioon työntekijöiden taustoista johtuvia asioita. Kaukaa tulleet maahanmuuttajat haluavat käydä välillä lähtömaassaan tapaamassa läheisiään, ja poissaolot ovat silloin vähän pidempiä. Otamme huomioon myös eri uskonnoista kumpuavat tekijät, kuten Ramadan-paaston, ja sen vaikutukset fyysisesti raskaisiin työtehtäviin. Yhdessä vietämme kuitenkin myös joulua ja muita pyhiä, kun Suomessa ollaan.”

Monikulttuurisen tiimin viestintä

Viestintä monikulttuurisessa tiimissä on välillä haastavaa, kun äidinkieliä ja viestintätyylejä on lähes yhtä monia kuin työntekijöitäkin. Työkielinä käytetään englantia ja suomea, ja Tanja pyrkii omalta osaltaan edistämään työntekijöiden suomen kielen taitoa.

”Olen itse oppinut työntekijöiltä paljon esimerkiksi small talkista. Yritän aina muistaa aluksi kysyä, miten henkilö voi ja lisätä lauseeseen please, kun pyydän jotain”, Tanja kertoo. 

Coor on monille maahanmuuttajille ensimmäinen työpaikka heidän muutettuaan Suomeen. Toisinaan suomalainen työelämä ja kulttuurierot tarjoavat tulijoille yllätyksiä.

”Aikakäsitys saattaa esimerkiksi afrikkalaistaustaisilla työntekijöillä olla hyvin erilainen, ja olen oppinut, että paikoista ja kellonajoista pitää sopia tosi tarkkaan. Välillä on myös syytä korostaa, että ruokatauot on aidosti pidettävä ja niistä pidetään kirjaa”, Tanja kertoo.

”On mukavaa tarjota maahanmuuttajille ensimmäinen työpaikka, varsinkin kun tiedän, että hoidamme asiat hyvin ja tarjoamme asiankuuluvat perehdytykset ja koulutukset.

Monimuotoisen tiimin edut

Monimuotoiset tiimit ovat monien tutkimusten mukaan tuottavampia ja innovatiivisempia, ja Tanjankin mukaan monikulttuurisuudessa on paljon hyviä puolia.

”Monikulttuurisessa tiimissä ollaan avoimempia ja joustavampia esimerkiksi ottamaan vastaan uusia innovaatioita ja ideoita. Ja kun ollaan joustavia, meillä on enemmän mahdollisuuksia muokata palvelua asiakkaalle parempaan suuntaan.”

Mitä itse olet oppinut monikulttuuriselta tiimiltäsi?

”Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta välittämistä, joustavuutta ja avarakatseisuutta. Ja olen oppinut olemaan rento. Menestykseen tarvitaan meitä kaikkia, emmekä olisi mitään ilman toisiamme.”

Kuvassa Tanja Paulasaari-Aho tiimiläistensä Mariaman, Daisyn ja Lizyn kanssa.

Kaikki {{category}}