Työntekijämme

"Kaikkiin kiinnitetään huomiota ja kaikille riittää aikaa"

Ukrainalainen Nataliia Kogut pakeni viime vuoden alussa sotaa Suomeen. Suomalainen työelämä yllätti Nataliian myönteisesti.

Coorin työntekijä

Nataliia Kogut on kotoisin Länsi-Ukrainassa sijaitsevasta Ternopilin kaupungista. Hän lähti vanhempiensa kanssa kohti Suomea heti sodan ensimmäisenä päivänä. Ukrainalaisilla 18–60-vuotiailla miehillä on maastapoistumiskielto, joten Nataliian mies jäi Ukrainaan. Tytär on asunut Suomessa jo kuusi vuotta, ja ensimmäinen lapsenlapsikin oli syntymässä keväällä 2022, joten oli selvää, että matka pois sodan jaloista suuntautui juuri Suomeen.

Ukrainassa Nataliia työskenteli englannin kielen opettajana. Suomeen tultuaan Nataliialla oli kiire löytää työpaikka, ja se järjestyikin nopeasti tyttären aiemmasta työpaikasta, Coorista.  

– Pidän siivoojan työstä. Olen luonteeltani sellainen, että haluan aina hoitaa työt loppuun asti, ja siivouksessa se on helppoa: en lopeta ennen kuin on siistiä, Nataliia kuvailee.

Nataliia tekee siivoojan töitä iltaisin ja opettaa venäläisille ja ukrainalaisille lapsille englantia ja venäjää päivisin. Coor, ja suomalainen työelämä laajemminkin, yllätti Nataliian myönteisesti.

– Kaikkiin kiinnitetään huomiota, ja kaikille riittää aikaa. Työyhteisöjen hierarkia on matala, ja työntekijät ovat samalla viivalla. Kulttuuri on vieraanvarainen, ihmiset hymyilevät ja työpaikalla kaikki toimii kuin kellokoneisto, kun kaikki huolehtivat omasta työstään, Nataliia kertoo kokemuksistaan.

– Suomessa ylipäätään minua miellyttää rauhallisuus ja iloisuus. Pidän siitä, että kaikilla ei ole koko ajan kiire.

Tulevaisuutta Nataliia ei uskalla kovin pitkälle suunnitella, vaan elää päivän kerrallaan. Toiveena on, että mieskin vielä joskus voisi muuttaa Suomeen, ja he voisivat jatkaa elämäänsä täällä.

Kaikki {{category}}