Digityövinkit

Yhä useammat varoittelevat uuden tekniikan tyhmentävän meitä ja rapauttavan muistia. Ongelmana ei kuitenkaan ole itse tekniikka, vaan sen käyttötapa, uskoo psykologi ja kirjailija Siri Helle.

Coor antaa parhaat vinkit digityöskentelyyn

Tässähän piti vain kurkata nopeasti Instagramiin, ja hups – 20 minuuttia hurahti uusiseelantilaisia luontokuvia ihaillessa. Jos nyt vielä silmäilen pikaisesti uutisotsikot... Kuulostaako tutulta? Välillä on vaikeaa saada töitä tehdyksi, kun sähköposti laulaa ja taskussa värisee. Saatat kurkata saapuneet viestit monta kertaa tunnissa, vaikka siellä harvemmin on mitään akuuttia.


– Ihmisaivot ovat persoja pikapalkinnoille, ja sellaisen saa, kun käy kuittaamassa pari sähköpostia. Jos sähköposti on työskennellessä auki, se on sama kuin pitäisi työpöydällä karkkipussia, sanoo psykologi ja tietokirjailija Siri Helle.

Hän on kirjoittanut kirjan siitä, miten kännykkä tai tietokone pysyy hyvänä renkinä muuttumatta huonoksi isännäksi. Useimmille lienee tuttua se, että erilaiset sovellukset pilaavat helposti keskittymisen. Ohjelmat on rakennettu niin, että ne saisivat meidät jämähtämään mahdollisimman pitkäksi aikaa, ja osa tutkijoista vertaakin käyttäytymistämme riippuvuuteen. Ilman kännykkää oleminen aiheuttaa stressiä, jolle on keksitty jopa oma sana: ”nomofobi” – ”no mobile phobia”.

Kun älypuhelimet olivat uusi juttu, viimeisintä mallia kärkyttiin pitkissä jonoissa. Siri Hellen mukaan nyt on kuitenkin syntynyt vastareaktio: uutisissa varoitellaan kännyköiden surkastuttavan aivoja ja rapauttavan muistia. Kolumnistit kirjoittavat siitä, miten tasapainoisia heistä on tullut Facebookista lähdön jälkeen.

– Keskustelu kaipaa mielestäni lisää vivahteita. Ongelmana ei ole itse tekniikka, vaan sen käyttötapa, Siri huomauttaa.

Monet tutkimukset osoittavat puhelimen lisäävän onnellisuuttamme, koska sen avulla voi ylläpitää läheisiä ihmissuhteita. Uuden tekniikan ansiosta voimme myös verkostoitua toisella puolella maapalloa olevien kollegojen kanssa ja oppia nopeasti uutta verkkokursseilla. Digitalisaatio on muuttanut työelämää radikaalisti vain parissa vuosikymmenessä. Kehitysnopeutta ajatellen ei ole ihme, että työkalujen käyttöstrategiat ovat vielä hakusessa, Siri pohtii.

Hänen mukaansa työpaikalla on tärkeää asettaa selkeät säännöt tavoitettavuudelle: Miten nopeasti sähköposteihin tulisi vastata? Missä tilanteissa on ok ottaa yhteyttä lomailevaan kollegaan? Joillakin työpaikoilla on jo laadittu digitaalista työympäristöä koskeva ohjeistus. Ranskassa on jopa uusi laki, jonka mukaan työnantajat eivät voi edellyttää sähköposteihin tai tekstiviesteihin vastaamista työajan jälkeen.

Digityöstä voi tehdä älykkäämpää myös poistamalla sähköposti-ilmoitukset käytöstä. Kun uudesta viestistä ei tule äänimerkkiä, on helpompaa itse päättää, milloin postilaatikon avaa. Työskentely nimittäin tehostuu tuntuvasti, jos ei hyppele työtehtävästä toiseen.

– Multitasking ymmärretään siten, että teemme kahta asiaa yhtä aikaa, mutta se on harhaa. Aivot voivat nimittäin keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Vuorottelu vie paljon energiaa ja huonontaa suoritusta, Siri Helle sanoo.


”Rajattomassa työelämässä on opeteltava asettamaan rajoja”, Siri Helle kirjoittaa kirjassaan Smartare än din telefon (Puhelintasi älykkäämpi, suomentamaton). Tutkimukset osoittavat, että ihmisillä kaksi erilaista strategiaa työn ja vapaa-ajan erottamiselle: segmentointi ja integrointi. Segmentointi tarkoittaa sitä, että työn ja vapaa-ajan välillä on selkeä ero. Integroinnissa raja on sen sijaan häilyvämpi. Saatat vaikka käydä treenaamassa keskellä työpäivää ja työskennellä sitten illalla pari tuntia kotisohvalta käsin.

– Monet arvostavat joustavuuden tuomaa vapautta, mutta integrointia on vaikeampi hallita, Siri sanoo.

Ihmisiltä myös edellytetään yhä enemmän jatkuvaa tavoitettavuutta. Monet ottavat työpuhelimen kotiin, ja tutkimusten mukaan noin puolet lukee työsähköpostia lomalla.

– Jos palautuminen jää puutteelliseksi, terveys kärsii ennen pitkää. Vertauskohdaksi käy akku, jota vain käytetään lataamatta.

Jos käytössä on sama kännykkä töissä ja kotona mutta työajatuksista haluaa eroon vapaa-ajalla, avuksi tulevat puhelimen asetukset.

– Voit ohjata työsähköpostit erilliseen kansioon, joka ei näy Koti-valikossa. Silloin työ ei myöskään muistuta koko ajan itsestään, kun puhelimen avaa. Jos lisäksi käyttää samaa sähköpostitiliä töissä ja yksityisesti, sähköpostiin voi luoda erilliset postilaatikot. Silloin yksityisviestejä voi lukea ilman, että samalla näkee mahdolliset työpostit, Siri vinkkaa.

Sitten olisi vielä vastustettava niiden kaikkien kauniiden uusiseelantilaisten luontokuvien houkutusta.

Miten Siri Helle itse onnistuu työskentelemään tarttumatta yhtenään puhelimeen?

– Jätän sen mahdollisimman kauaksi toiselle puolelle huonetta ja olen ottanut kaikki ilmoitukset pois käytöstä.

Syntymäaika: 1991. 

Tausta: Psykologi, kirjailija ja luennoitsija, jonka kutsumuksena on 
levittää tietoa terveellisistä ja mielekkäistä elämäntavoista. 
Työskentelee yleispsykiatrian poliklinikalla Tukholmassa. 

 


Julkaistu: 26.3.2020

Lue lisää tulevaisuuden työelämästä

Kaikki {{category}}