Vastuullisuus

Ekoteot työpaikalla

Haluaisitko tehdä ekotekoja myös työpaikalla? Coor listaa kolme tärkeää kysymystä, joilla voit työnantajasi kanssa varmistaa työpaikan kestävän kehityksen.

Hender som holder grønn spire | Coor

Nykyään tiedetään, että yhden ainoan lentomatkan hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 40 000 junamatkan päästöjä. Lisäksi tiedetään, että 40 prosenttia Pohjolan energiankulutuksesta on peräisin rakennuksista ja jopa 80 prosenttia Pohjoismaiden kulutukseen liittyvistä vaarallisista kemikaalipäästöistä tapahtuu ulkomailla. Myös kulutuksemme vaatimista torjunta-aineista ja antibiooteista 75–95 prosenttia käytetään Pohjolan rajojen ulkopuolella, etupäässä Euroopassa mutta myös Etelä-Amerikassa. Etelä-Amerikassa pohjoismaalaisten lihankulutus edistää sademetsätuhoja, ja palmuöljyn tuonti lisää vastaavasti Kaakkois-Aasian sademetsien tuhoutumista.

Samalla tiedämme, että yhä useampi ihminen haluaa työpaikan arvojen vastaavan omiaan. Vastuullisuuteen ja ympäristöön panostavien yritysten on siksi helpompi rekrytoida työvoimaa. Alla on muutamia yksinkertaisia vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä, joita voit esittää itsellesi ja työnantajallesi ja auttaa siten varmistamaan kestävän tulevaisuuden.

Vastuullisuuden tarkistuslista

1. Miten teet työmatkat? Suurin osa työmatkalaisista tietää, että juna on autoa ja lentokonetta ekologisempi matkustustapa. Silti monet lentävät tai autoilevat. Liikematkustaminen lisääntyi vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä 12 prosenttia vuoden 2018 samaan ajanjaksoon verrattuna.

2. Miten on toimitilojenne energiankulutuksen laita? Toimitilojen käyttöaste on nykyisin keskimäärin vain noin 50 prosenttia. Energiankulutusta voitaisiin siten teoriassa vähentää merkittävästi pelkästään tilankäyttöä tehostamalla. Tekninen kehitys etenee nopeasti ja mahdollistaa entistä liikkuvamman työn sekä aiempaa energiatehokkaampien ja kannattavampien valaistus-, ilmanvaihto-, jäähdytys- ja lämmitysratkaisujen käytön kiinteistöissä ja toimitiloissa. Monet kiinteistönomistajat tarjoavat nykyisin myös ns. vihreitä vuokrasopimuksia, jotka antavat hyvän lähtökohdan entistä paremmalle yhteiselle ympäristötyölle.

3. Miten vastuullisia kiinteistöissä ja toimitiloissa tuotettavat palvelut ovat?Suurin osa yrityksistä hankkii nykyisin monenlaisia kiinteistöpalveluita, joista voidaan mainita siivous, ruoka- ja juomapalvelut sekä kulutusmateriaalin toimittaminen. Toimitiloista saadaan entistä kestävämmät, kun palveluita hankittaessa asetetaan selkeät vaatimukset.

Lue lisää tulevaisuuden työelämästä

Kaikki {{category}}