Hyvinvointi

Tulevaisuuden terveellinen työpaikka

Elämme stressiyhteiskunnassa, jossa sairauspoissaolot lisääntyvät. Voidaanko henkilöstön hyvinvointia edistää sertifikaateilla?

Framtidens arbetsplats | Coor

Yhdysvaltalainen The International WELL Building Institute julkisti vuonna 2014 kuuden vuoden tutkimus- ja kehitystyön jälkeen WELL-sertifioinnin, jonka tavoitteena on tehdä rakennuksista käyttäjän hyvinvointia tukevia.

Castellum

Uudesta sertifikaatista kiinnostui tanskalainen kiinteistöyhtiö Castellum, jonka tiloja käyttää 6 200 asiakasta. "Toimitiloillamme on ollut ympäristösertifikaatteja jo runsaat kymmenen vuotta, ja olemme hankkineet paljon tietoa alalta. Rakennettuamme ympäristöluokitukseltaan Tukholman parhaan toimistotalon koimme silti, että jotain jäi uupumaan", sanoo Castellumin vastuullisuusjohtaja Filip Elland ja jatkaa: "Talo oli sinänsä tosi hieno, mutta ympäristösertifiointia ohjaavat arvot keskittyvät vain seiniin, kuten hyviin materiaalivalintoihin ja oikeanlaisiin ikkunoihin. Ympäristöluokituksissa ei oteta huomioon käyttökokemusta, joka on työympäristön terveellisyyden kannalta keskeisin tekijä."

Sitten Castellum löysi WELL-sertifioinnin. Siinä tarkastellaan pelkkien rakenteellisten ja toiminnallisten seikkojen lisäksi sitä, miten esimerkiksi kiinteistöjen ilmanlaatu, viherkasvit ja liikuntamahdollisuudet vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Filip Ellandin mukaan Castellum kiinnostui sertifioinnista paljolti siksi, että se on faktojen ja lukujen valossa välttämätöntä:
– Vietämme sisätiloissa 90 prosenttia ajasta, ja fyysisen sekä sosiaalisen ympäristön osuus terveysvaikutuksista on noin 60 prosenttia. Ongelmana ovat sairauspoissaolot ja stressiperäiset sairaudet. Kaikki ei siis ole elinkeinoelämässä kohdallaan, ja silloin voidaan miettiä syitä.

Castellumin asiakkaat ovat kaivanneet rakennusten ja toimitilojen tarkastelua terveysnäkökulmasta. Niinpä yritys päätti vuonna 2016 hankkia tulevalle kiinteistölleen yhden Pohjolan ensimmäisistä hyvinvointisertifikaateista. Ensimmäinen lapionpisto tehtiin Malmössä kesällä 2017, ja valmista on määrä tulla keväällä 2019.

– Panostus on tärkeä myös kilpailunäkökulmasta. Kaikki kiinteistönomistajat haluavat parhaimman mahdollisen ympäristösertifikaatin. Niin mekin, mutta mikä erottaa meidät silloin naapureista? Kokosimme kaikki langat yhteen ja koimme, että tämä se on! Päätimme panostaa WELLiin, ja elinkeinoelämän kiinnostus on ollut hurjaa. Tiloista on vuokrattu jo yli 70 prosenttia, koska meillä on tarjota jotain, mikä naapureilta puuttuu.

Castellum on luonut kiinteistöön monenlaisia työtiloja. Niitä löytyy jopa katolta, jossa voi kytkeä koneen seinään ja työskennellä ergonomisesti. Pohjakerroksessa tarjotaan vain terveellistä ruokaa, ja katolla harjoitetaan myös kaupunkiviljelyä. Siellä sekä sisäpihalla ja sisätiloissa on lisäksi liikuntatiloja. Pohjakerroksessa eri yritykset työskentelevät yhteisessä avokonttorissa, ja osa työpisteistä on tarkoitus antaa muiden kuin työsuhteessa olevien henkilöiden käyttöön. Hissit aiotaan ”piilottaa”, jotta ihmisiä rohkaistaisiin käyttämään portaita. Parhaillaan arvioidaan, käytetäänkö valaistuksen ohjauksessa eri sävyjä eri vuorokaudenaikoina. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, sillä mietittävää riittää.

Myös Skanska on mukana kilpailussa

Heidän Malmöhön rakentuva Epic-hankkeensa on terveellinen toimistokiinteistö, jolla on WELL-esisertifiointi. Muuttovalmista on määrä olla syksyllä 2019. Skanskan mukaan Epicissä keskitytään ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin tavalla, jossa terveelliset valinnat ovat selviöitä. Esimerkiksi portaiden tulee olla houkuttelevia ja näkyvällä paikalla, ja niissä panostetaan luonnonvaloon ja viherkasveihin. Aulassa on pyörähotelli, suihkuja ja pukuhuoneita, joissa on pyyhepalvelu.

– Tavoittelemme WELL-sertifiointia myös Malmössä sijaitsevalle aluekonttorillemme. Sertifiointi on meille seuraava askel työssä, jossa henkilöstölle pyritään tarjoamaan paras mahdollinen työpaikka. Sertifiointi antaa nostetta henkilöstön terveyteen ja hyvinvointiin liittyville kysymyksille ja tekee niiden edistämisestä entistä järjestelmällisempää, kertoo Skanskan markkinointivastaava Sofia Ekerlund.

Castellum workspace

Entä mitä sanovat tutkijat? Lisäävätkö hyvinvointisertifikaatit henkilöstön hyvinvointia?

Stressitutkija Walter Osika on innoissaan siitä, että hyvinvointia edistävien työpaikkojen kehittäminen on edennyt näin pitkälle.
– Kun itse opiskelin lääkäriksi, päähuomio oli fyysisissä tekijöissä: homeessa, asbestissa ja radonissa. Nyt on kiinnostavaa, että rakennuksia ja arkkitehtuuria suunnitellaan henkisen hyvinvoinnin ja palautumisen näkökulmasta. Ne ovatkin erittäin tärkeitä seikkoja aikamme stressiyhteiskunnissa.

Millaista evästystä lähettäisit tutkijana niille, jotka kehittävät hyvinvointia edistäviä toimitiloja?
– Olen mukana hankkeessa, jossa tutkitaan kollektiivista ja tilatehokasta asumismuotoa Tech Farmia. Se on Pohjoismaiden ensimmäinen yhteisöasumishanke, jossa 55 yrittäjää asuu yhteisessä kodissa Tukholman keskustassa.

Tutkimme siellä muun muassa sosiaalista vuorovaikutusta ja viihtyvyyden edellytyksiä, yhteisasumisessa tarvittavia sääntöjä sekä mahdollisuutta palautumiseen. Evästäisinkin toimitilojen kehittäjiä miettimään tekijöitä, jotka vahvistavat tai heikentävät prososiaalista käyttäytymistä. Mikä helpottaa työntekoa ja mikä vaikeuttaa sitä? Tulevaisuuden toimitilojen kehittämisessä pitäisi myös analysoida tarkkaan sitä, millaista työtä missäkin tehdään ja milloin – millaisia ovat työjärjestelyt, ja mitkä työvaiheet vaativat fyysistä läsnäoloa tai soveltuvat etätyöhön. Nämä seikat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin fyysinen ympäristö, Walter Osika muistuttaa.